Filmek alapos áttekintése!

2015. június 04. 13:47 - mr.Orange

Fejvadászok - Nem egészséges a festmény lopás!

A 2011-ben megjelent norvég thriller, egy könyv adaptációja. A könvyet és a 100 perces filmet szintén Jo Nesbø írta de Morten Tyldum  rendezte. A viszonylag nagy költségvetésű film, megkereste a ráköltött pénzt, és 2013-ban Bafta díjat nyert.

 

22344.jpg

A film főszereplője Roger Brown, fejvadászként dolgozik egy nagy cégnek. De mivel meg akarja tartani a magas és szép barátnőjét, a munkája mellett festményeket lop el, és értékesíti őket. Ám egyszer mikor egy új ismerősétől ellop egy festményt, elkezdődnek a bonyodalmak. Bűntársa meghal, és úgy tűnik őt is üldözik. Későn jön rá hogy Clas Greve akitől a festményt ellopta, egy nem rég leszerelt elit-katona.

 

 

 

Talán még nem láttam elég skandináv filmet, de azt kell mondjam hogy eddig nem láttam olyat, amiben csalódtam volna. Az elmúlt években készült tetovált lány trilógia, az eltűnés sorrendjében, vagy akár a 100 éves ember, mindegyik nagy sikert ért el nálam, sajnos a nagyvilágban már kevésbé akkorát. Ennek oka talán az lehet , hogy Európából nem túl könnyű amerikai mozikba juttatni filmeket. Ha a tetovált lányt vesszük példának, ott az amerikaiak úgy döntöttek, hogy leforgatták a saját remakejüket.
Jo Nesbo-tól még egy könyvet sem olvastam végig(még) , de így is tisztában voltam a munkásságával, és sejtettem, hogy ha az ő könyvét filmesítik meg, az biztos nem zárul kudarccal.

aksel-hennie-as-roger-bro-008.jpg

Minden reményemnek eleget tett ez a film. A története kissé keszekusza, és a végére már kicsit túl pörgős, de végig megtartja a feszültséget, amit szinte az elejétől generál. De most komolyan. Ki hitte hogy nem lesz baj abból hogy a főszereplőnk festményeket lop? Illetve a kérdésem az hogy tényleg ott rontotta el? A lényeg hogy miután ő helyette a tettestársát próbálták megölni, kicsit felpörögnek Roger Brown a fejvadász napjai, mivel elég hamar ráeszmél, hogy most ő az üldözött, és a vadász nem más mint az ex nyomkövető katona, akit nem mellesleg, miatta nem vettek fel a céghez. A színészek engem meggyőztek, a főszereplőt játszó Aksel Hennie, nagyon jól játszotta azt a karaktert, aki az elején még kissé ellenszenvesnek is tűnik, de a végére  jobban megszeretjük, ha másért nem akkor azért mert megsajnáljuk. Rajta magyon jól látható a karakter fejlődés. A film elején, hiáb akarja megtartani feleségét, nem tiszteli. A végére meg egy tökéletes párost alkotnak. A „fő gonoszt” Clast játszó színész már bizonyított a trónok harcában, Jamie Lannisterként, de ebben a filmben se hagyta hogy kiszeressünk belőle.

headhunters-still05.jpg

A film, mint krimi, nagyon jól megcsinált, az összkép szerintem zseniális, és az egyetlen logikai hibát ami van a lezárásban, azt is ki tudja magyarázni, szóval a néző elégedett lehet. Ám van egy jelenet, mikor főszereplőnk egy autóban, hatalmasat repül, majd mikor földet ér az autó, és totálisan megsemmisül, akkor főszereplőnk kisebb fájdalmakkal túléli. A film itt azt próbálja elhitetni velünk, hogy azért élte ezt túl, mert két kövér ember ült mellette, akik testükkel megvédték. Én azt gondolom ,ezt higgye el ,aki akarja én köszönöm nem. Persze Minden akciófilm tele van ilyesmi látványos lehetetlenekkel. Csak hát kicsit rosszul érintett, hogy részben azért szeretem a skandináv, ez esetben norvég filmeket, mert nagyon realisztikusnak tartom őket, ám itt egy látványos snittért cserébe egy ennyire lehetetlen helyzetet teremtettek. De gondolom az ilyesmi nem mindenkit zavar.
Ezt a filmet bátran ajánlom mindenkinek, aki szeretne megnézni egy jó, csavaros krimit.

headhunter-5.jpg

Rendező: Morten Tyldum
színészek:

  -
  -
  -
  -

hodejegerne-fejvadaszok-headhunters.jpg

Érdekességek:

  • A Fejvadászok és a tetovált lány rendezői ismerik egymást, és ebben a filmben mikor Diana otthon a tv előtt vár, akkor a tetovált lány megy a tv ben.

  • Mikor van egy jelenet hogy Roger egy autóval megy át a hídon, az az autó is benne volta tetovált lányban.

  • Az Hollywood már akkor megvásárolta a jogot hogy készíthessen remake-et, mikor a film még meg sem jelent.

  • Az ikreknek nehéz volt a felkészülés a forgatásra, mert 220 kilónak kellett lenniük.

  • Aksel Hennie (Roger Brown) igazából 1.68 cm magas

Pontozás: 8/10

Köszönöm hogy elolvastátok, üdv: mr.Orange

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmaktak.blog.hu/api/trackback/id/tr627516338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Filmek alapos áttekintése!
süti beállítások módosítása